Topul celor mai bune 15 filme din 2019

Anul 2019 a fost un an plin de filme bune și probabil pe majoritatea dintre ele le-ați urmărit deja. Totuși, pe lângă filmele arhicunoscute care au umplut sălile de cinematograf în 2019, tot anul trecut au existat și multe producții cinematografice pe atât de bune, pe atât de trecute cu vederea. Pe unele dintre ele le veți regăsi și în acest top.

2019 a fost anul în care mari regizori și actori s-au reunit din nou pe marile ecrane, filmele horror au fost mai inventive ca niciodată, iar producțiile străine ne-au impresionat de multe ori mult mai mult decât au făcut-o cele de la Hollywood. Până și cei de la DC Comics au avut o revenire spectaculoasă, cu unul din cele mai controversate filme ale anului.

Nu o să o mai lungim prea mult și vă vom lăsa pe voi să descoperiți care sunt cele 15 filme care ne-au impresionat cel mai mult în 2019. Spuneți-ne în comentarii care au fost filmele voastre preferate de anul trecut.

15. Us

Regizorul Jordan Peele, care în 2017 spărgea box-office-ul american și românesc cu comedia horror Get Out, ne-a adus în 2019 un nou film de groază foarte inventiv.

Us (sau Noi pe românește) urmărește o familie cu doi copii a căror vacanță este întreruptă de un eveniment straniu. Într-o seară, la ușa casei de vacanță a celor patru apare un grup de oameni care arată identic cu ei.

Deși poate nu la fel de reușit precum Get Out, ultimul film al lui Jordan Peele este bine realizat, original și plin de suspans.

14. Midsommar

Midsommar urmărește un grup de tineri americani ce pleacă într-o excursie în Suedia, unde urmează să ia parte la o serie de sărbători tradiționale. Ceea ce începe ca o serbare inofensivă se transformă într-un adevărat ritual bolnav, iar protagoniștii filmului trec prin cea mai traumatizantă experiență din viața lor.

Regizat de Ari Aster, de al cărui film Hereditary cu siguranță ați auzit anul trecut, Midsommar este un horror ciudat și greu de digerat, însă chiar și cei care nu sunt fani ai acestui gen de film vor putea aprecia jocul actoricesc, cinematografia deosebită și povestea originală pe care Aster ni le prezintă în ultima sa producție.

13. Knives Out

Regizat de Rian Johnson, care acum trei ani ne aducea Star Wars Episode X: The Last Jedi, Knives Out (tradus La Cuțite) este un film de mister cu o distribuție impresionată, ce îi cuprinde printre alții pe Daniel Craig, Chris Evans, Toni Collette, Jamie Lee Curtis și Christopher Plummer.

După moartea suspectă a unui renumit romancier (Christopher Plummer), fix după ce și-a serbat împlinirea vârstei 85 de ani, un detectiv (Daniel Craig) este desemnat să investigheze familia și angajații răposatului în căutarea adevărului.

Captivant, plin de umor negru și de răsturnări de situație neașteptate, Knives Out este un film ce trebuie văzut neapărat de amatorii de mistere.

12. The Irishman

Emblematicul regizor american Martin Scorsese s-a reunit în 2019 cu actorii Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci pentru a da naștere unei noi povești epice despre lumea crimei organizate, familie, singurătate și bătrânețe.

Bazat pe o poveste reală, The Irishman (tradus la noi Irlandezul) îl are în centrul său pe Frank Sheenan (Robert De Niro), un șofer de camion și veteran de război care ajunge să aibă implicații cu lumea crimei organizate și să devină un apropriat al liderului de sindicat Jimmy Hoffa (Al Pacino).

Deși nu se ridică la nivelul unor producții marca Scorsese precum Goodfellas sau Casino, The Irishman este un film ce merită văzut fie numai pentru plăcerea de a urmări pe același ecran – probabil pentru ultima oară – trei legende ale lumii filmului.

11. The Last Black Man In San Francisco

Nu multă lume a auzit despre The Last Black Man In San Francisco, pelicula de debut a regizorului Joe Talbot produsă de cei de la A24. Cu o poveste simplă, dar captivantă despre un tânăr de culoare obsedat de a-și recupera casa în care a locuit alături de familia sa în copilărie și în care în prezent trăiește o altă familie, filmul lui Joe Talbot ne-a impresionat în mod special prin felul în care arată și prin coloana sonoră excelent aleasă.

Pentru cei care pun preț pe felul în care arată un film și pe atmosfera acestuia și nu sunt atât de interesați de poveste în sine, The Last Black Man In San Francisco este o alegere perfectă.

10. Portrait Of A Lady On Fire

Portrait Of A Lady On Fire este un film franțuzesc care – cu excepția câtorva proiecții din cadrul festivalului Les Film De Cannes – a fost inexistent în cinematografele din România. Cu toate acestea, cinefilii au auzit cu siguranță de el, fiind unul dintre filmele din 2019 cele mai apreciate de critici și câștigător a numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes.

Povestea din Portrait of a Lady on Fire are loc în Franța secolului 18, unde o tânără pictoriță este angajată să îi realizeze pe ascuns portretul de nuntă lui Héloïse, o femeie care urmează să se căsătorească cu un bărbat pe care nu îl iubește.

Este un film deosebit, cu o cinematografie superbă ce aduce aminte de Kubrick și al său Barry Lyndon, cu performanțe actoricești demne de laudă, și care are la mijloc o poveste extrem de emoționantă. Desigur, nu este recomandat iubitorilor filmelor de acțiune.

9. Marriage Story

Apărut pe Netflix în urmă cu puțin timp, Marriage Story este regizat de Noah Baumbach, cel care în trecut ne-a mai oferit niște filme extrem de reușite precum The Squid And The Whale sau Frances Ha.

Filmul îi are în rolurile principale pe Adam Driver și Scarlett Johansson și spune povestea unui cuplu aflat la sfârșit de căsnicie, nevoit să treacă printr-un divorț ce se dovedește mult mai dificil decât și-au propus să fie.

Marriage Story este un film extrem de bine jucat, cu o poveste emoționantă și cu o abordare deloc clișeică asupra unui subiect des întâlnit în filme, însă niciodată atât de bine tranșat.

8. Joker

Joker a fost unul din cele mai controversate filme ale lui 2019, atât de controversat încât a dat naștere la dezbateri pro și contra chiar și în presa din România.

Că îndeamnă filmul la violență sau că este antiuman sau nu îi lăsăm pe alții să decidă. Tot ce vom spune noi este că Joaquin Phoenix îl interpretează magistral pe Prințul Crimei din Gotham și că numai pentru această performanță actoricească uluitoare merită să vedeți filmul (în cazul în care nu ați făcut-o deja).

7. Pain And Glory

Pedro Almodovar, cel care se află în spatele filmului Pain And Glory (Durere și Glorie), este fără îndoială cel mai bun regizor spaniol în viață și în caz că nu ați urmărit deja din filmele lui, vă recomandăm să începeți cu câteva din această listă.

Filmul îl are în rolul principal pe faimosul Antonio Banderas, care interpretează aici un regizor de film ce se aproprie de bătrânețe și trece printr-o criză existențială și profesională. După ce se întâlnește cu un vechi prieten și colaborator, personajul lui Banderas dezvoltă și o nouă pasiune pentru heroină, iar sub influența drogului începe să își amintească momentele din viața sa care l-au făcut să fie cine este în prezent.

Pain And Glory este una din cele mai intime drame din 2019, cu o interpretare excelentă din partea lui Banderas și o poveste ce atinge atât de multe aspecte încât este aproape imposibil să nu te regăsești în ea.

6. Once Upon A Time… In Hollywood

Once Upon A Time… In Hollywood nu este un film tipic Tarantino (exceptând scena de final, bineînțeles), de aceea poate și reacțiile publicului au fost foarte diverse. Dacă mulți se așteptau la o poveste alertă, plină de împușcături și momente tensionate, ei bine al 9-lea film al lui Tarantino nu a fost așa.

Once Upon A Time…In Hollywood este mai degrabă o odă adusă Hollywood-ului anilor ’60, fiind un film care face tot posibilul (și reușește cu desăvârșire) să readucă la viață acele vremuri. În același timp, în aceeași manieră cu Inglorious Basterds, filmul își propune și să rescrie o parte mai neagră a istoriei, mai exact destinul trist al lui Sharon Tate, actrița la început de drum și soția celebrului regizor Roman Polanski care a fost ucisă în 1969 de gruparea lui Charles Manson.

5. 1917

Regizorul Sam Mendes, care în 2000 pleca câștigător de la Oscar-uri cu al său American Beauty, a dat lovitura anul trecut cu unul dintre cele mai reușite filme de război ale ultimului deceniu.

1917 este un film de război cu o poveste clasică, însă care excelează prin tot ceea ce ține de partea tehnică. Cinematografia renumitului Roger Deakins, care i-a adus al doilea său premiu Oscar, ridică filmul la cu totul alt nivel. 1917 este turnat în așa fel încât să dea senzația unui singur cadru continuu, iar asta rezultă într-un film extrem de captivant, care te transpune perfect în mijlocul Primului Război Mondial.

4. Little Women

Având la bază romanul cu același nume al lui Louisa May Alcott, Little Women (tradus la noi Fiicele Doctorului March) este o adaptare remarcabilă a unei povești clasice. Filmul beneficiază de o distribuție de excepție, aducând laolaltă nume precum Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Laura Dern, Chris Cooper și Bob Odenkirk.

Situat în America de după Războiul de secesiune, Little Women spune povestea a patru surori ce se confruntă cu problemele vremurilor și încearcă din răsputeri să își găsească un drum în viață. 

Emoționant, amuzant și plin de mesaje relevante chiar și în ziua de astăzi, filmul dovedește din nou că Greta Gerwing este una dintre cele mai promițătoare regizoare din generația sa și abia așteptăm să vedem care va fi următorul ei proiect.

3. Uncut Gems

Un roller-coaster al anxietății, noul film al fraților Safdie aduce în prim plan un Adam Sandler într-un rol extrem de diferit de cele cu care ne-a obișnuit în comediile de duzină cu care și-a ocupat timpul în mare parte a carierei sale.

Enervant, dar în același timp foarte carismatic, personajul lui Sandler este un vânzător de bijuterii care are o pasiune exagerată pentru pariuri. După ce pune mâna pe o piatră prețioasă foarte rară, acesta ia o serie de decizii cât se poate de nebunești și ajunge în cea mai mare încurcătură din viața sa.

Extrem de agitat, tensionat și neliniștitor, Uncut Gems (îl găsiți pe Netflix sub titlul Diamante Neșlefuite) reușește să transmită la perfecție stările prin care trece personajul principal. Frații Safdie au un talent extraordinar de a transpune pe ecran lumea reală, iar filmul lor este atât de „neșlefuit” încât la prima vedere pare greu de urmărit. Oamenii vorbesc unii peste alții, țipă, camera se mișcă rapid și nu există timp de respiro. Dacă la finalul filmului veți avea senzația că vi s-a ridicat o piatră de pe inimă, înseamnă că Uncut Gems și-a atins ținta. 

Bonus: Pentru cine vrea să îl mai vadă pe Adam Sandler într-un alt film de excepție, recomandarea noastră este Punch-Drunk Love, o comedie dramatică din 2002 regizată de extraordinarul Paul Thomas Anderson.

2. The Lighthouse

Ignorat pe nedrept de Premiile Oscar, The Lighthouse este un pretendent serios pentru cel mai bun film al lui 2019. Alb-negru și inspirat puternic din estetica filmelor anilor 1930, The Lighthouse îi are în centru său pe Robert Pattinson și William Dafoe, care interpretează magistral doi paznici de far care ajung în pragul nebuniei ca urmare a izolării.

Îmbinând elemente de fantasy, horror și thriller psihologic, The Lighthouse este un film ieșit din tipare, care nu se aseamănă cu niciun alt film din 2019 și care, mai mult decât orice titlu de pe această listă, aduce filmul la nivel de artă. Recomandăm de asemenea și precedentul film al regizorului, The Witch, la rândul său foarte bun și extrem de original.

1. Parasite

Anul acesta, suntem de acord cu Premiile Oscar – Parasite este într-adevăr cel mai bun film al anului 2019.

Koreanul Bong Joon-ho, care până în prezent era cunoscut în lumea cinefililor pentru capodopera sa Memories Of Murder, a dat lovitura cu această satiră socială cu elemente de thriller și chiar horror, care i-a adus premii la toate marile festivale de film.

Film de artă, dar în aceeași măsură un film comercial, Parasite este ușor de apreciat atât de critici cât și de publicul obișnuit. Filmul spune povestea unei familii sărace care reușește să se infiltreze în viața unei familii din înalta societate. Rând pe rând, cei patru membri ai familiei Ki-taek își găsesc de lucru în casa familiei Kim, luând rolul de meditator de limba engleză, profesoară de artă, menajeră și șofer. Însă familia Kim habar nu are că cei pe care tocmai ce i-a angajat sunt un grup de șarlatani, și cu atât mai puțin că sunt înrudiți.

Bong Joon-ho nu s-a oprit însă aici, iar undeva la jumătatea filmului, povestea ia o întorsătură neașteptată și ceea ce părea până atunci a fi o comedie ușor previzibilă se transformă într-un cu totul alt gen de film.

Mențiuni

Bineînțeles, în 2019 au mai fost o serie de filme care ne-au impresionat, dar nu au mai avut loc în acest top. Printre acestea se numără: Avengers: Endgame, Booksmart, Ford V Ferrari, Jojo Rabbit, A Beautiful Day In The Neighborhood, A Hidden Life, Waves, Ready Or Not, Ad Astra.

Un comentariu la „Topul celor mai bune 15 filme din 2019”

Lasă un răspuns